Szarvas a magyar Alföldön, a Hármas-Körös holtágának bal partján fekszik, 85 méterre a tenger szintje felett.

   Kétszáz éves diákváros. Népessége 20000 fô. A város a körösvölgyi természetvédelmi terület része. A múlt században végzett folyamszabályozások után kialakult másodlagos folyóártér messzi vidék legszebb tájegysége.

   Különleges értéke a vizekhez kötôdô ritka növény- és állatvilága. A város országos hírû nevezetessége a Pepi-kert néven ismert, 84 hektáros arborétum. A hatalmas parkot a 18.században építtette az olasz származású Bolza gróf. A nagyértékû kertet nemzedékeken át továbbfejlesztették. Ma természetvédelmi terület. Az ország legnagyobb ilyen jellegû gyûjteményében számos különbözô fajtájú fenyôt, tölgyet, bükköt, tiszafát, mocsár(i) ciprust, mammutfenyôt, hatalmas borókabokrokat és száz meg száz növényritkaságot gondoznak. Az erdôkben, parkokban szegény hatalmas alföldi síkság közepén igazi különlegesség ez a gazdag, változatos, jórészt távoli világrészekbôl származó növénygyûjtemény. A helység másik parkjában áll az ország legnagyobb örökzöld tölgyfája.

   A város oktatási és kutatási intézményeiben ma is ápolja a tessediki hagyományokat. Egyre több vállalkozás visz érdemi pezsgést a sokáig dermedt gazdasági életbe. Kiváló természeti adottságai, a Körös-vidék varázsa, a világhírû arborétum, nagy értékû múzeuma szívesen látja a természet és a história értékei iránt érdeklôdôket és a pihenni vágyókat. A város gazdag nagy szakértelemmel ápolt ligetekben, parkokban is.

   Szarvas napjainkban is nagy oktató és tudományos kutatóközpont. Három magyar és egy szlovák nyelvû általános iskolája van. Három közép- és két felsôfokú intézmény mûködik itt. A térség tudományos kutatóinak kétharmada Szarvason dolgozik. Nemzetközileg is nagyra értékelt tudományos központok az öntözési, illetve a haltenyésztési kutatóintézetek.

   A város határában 30 kilométer hosszúságban folyik a millió természeti élményt rejtô Körös. A térség nagy idegenforgalmi célterület. Kedvelt fürdô- és horgászhely. Az arborétumot a világ minden részébôl látogatják. A helység halászcsárdái, vendégfogadói, éttermei kitûnô konyháikkal, szakmájukat értô személyzettel magas színvonalon szolgálják a vendégeket.

   Szarvas 150 kilométerre van Budapesttôl, a 44-es számú fôúton és vasúton érhetô el. A város vonzáskörzetébe tartozó nagyobb községek: Öcsöd, Békésszentandrás és Csabacsüd.
 

Békés megye:

megyeszékhely:   Békéscsaba
nagyobb városok: Gyula Orosháza

Szarvas testvérvárosai:

Románia Szentegyháza (Vlahita), Szilágysomlyó (Simleu Silvaniei), Barót (Baraolt)
Finnország Keuruu
Szlovákia Poprád 
 

Magyarország településeinek bemutatása